woensdag 28 maart 2018

Licht

 Een vriend van mij stuurde een foto van een vis (roofblei) die hij deze week ving op de rivier de Maas. Een vis die pas een tiental jaren op onze rivieren voorkomt en via het nieuw gegraven Rijn – Donaukanaal vanuit de Donau in de Rijn terecht is gekomen en zich daarna razendsnel over de wateren in ons land verspreidde. Het is een spectaculaire sportvis om te vangen maar we weten er nog niet alles van. Zoals waar hij precies verblijft in de winterperiode, omdat ze zich dan niet of nauwelijks meer laten zien. Dat blijft zo totdat het aantal zon-uren weer boven een bepaald peil komt en dat is meestal zo rond deze tijd van het jaar. Dan komen ze weer te voorschijn om te paaien.

Voor een vergroting klik op de foto
 Op de kop krijgen ze dan zogenaamde paaiuitslag bestaande uit kleine witte pukkeltjes. Bij het bestuderen van de foto bleek dat zich op de schubben ook dezelfde pukkeltjes bevonden, iets wat ons nog niet eerder was opgevallen. Direct na de paai verdwijnen de stipjes weer. Schitterend om te zien, maar vooral interessant om te ervaren wat middels een bepaalde dosering licht aan hormonale reacties kan worden teweeg gebracht.

Iets om eens over na te denken als we voor de eerste keer van het jaar gaan koppelen. Je kunt je bv af vragen of het lichaam van de duif bij een winterkoppeling ook niet een minimum aantal lichturen moet hebben om bepaalde hormonale processen in gang te zetten voor een zo optimaal mogelijke kweek. Nu is dat vaak maar natte vingerwerk.  Licht is mijn inziens de meest bepalende factor in de natuur, dus ook bij onze duiven….